Heerlijk! U gaat binnenkort lekker op vakantie. Misschien gaat uw hond mee op vakantie, maar het kan ook zijn dat uw hond naar een pension of kennel gaat. Welke situatie ook van toepassing is voor u, met de handige tips die hieronder worden genoemd kunnen u en uw hond prettig en onbezorgd uitkijken naar de vakantie.

Neemt u uw hond mee op vakantie naar het buitenland? Gezellig! Maar let er dan wel op, dat u met enkele belangrijke zaken rekening houdt. In het buitenland komen namelijk andere hondenziekten voor dan in Nederland. Dit kan dus betekenen dat uw hond bepaalde aanvullende vaccinaties nodig heeft of dat er andere beschermende maatregelen nodig zijn. Ook als u uw hond naar een pension brengt of bij vrienden of familie achterlaat, zijn er zaken om voor te bereiden. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

Vaccineren

Of uw hond nu met u meegaat op vakantie of thuisblijft: vaccineren beschermt uw hond tegen de belangrijkste ziekten. Als uw hond naar een pension of kennel gaat, is vaccineren zelfs verplicht. Vraag bij reservering naar de vaccinatie-eisen; die verschillen per pension.

Verplichte vaccinaties voor het buitenland

Als u uw hond meeneemt naar het buitenland, is de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës) verplicht. Deze vaccinatie mag pas gegeven worden vanaf 12 weken leeftijd. Voor de rabiësvaccinatie geldt een wachttermijn van 3 weken. Dat betekent dat de vaccinatie minimaal 3 weken voordat de hond meegaat op vakantie gegeven moet worden.

Parasieten

Parasitaire infecties bij honden komen veel voor. In Nederland moeten we vooral rekening houden met vlooien, teken en wormen. Een goede vlooien- en tekenbestrijding is hoe dan ook verstandig. Honden die mee op reis gaan buiten Nederland, met name naar Zuid-Europa, lopen het risico gebeten te worden door exotische parasieten, zoals:

De zandvlieg

Door een beet van een zandvlieg kunnen microscopisch kleine parasieten met de naam Leishmania infantum worden overgebracht op de hond. Leishmaniase kan zich ontwikkelen tot een ernstige ziekte bij honden. Zandvliegjes zijn actief vanaf de schemering aan het eind van de dag totdat de zon weer op is.

De hartwormmug

Hartwormziekte is een ernstige ziekte bij honden. Als een hond niet behandeld wordt, kan de ziekte zelfs leiden tot de dood. Hartwormziekte wordt veroorzaakt door de hartworm. De vrouwelijke steekmuggen worden microscopisch kleine hartwormlarfjes overgebracht op de hond. Deze larfjes trekken door het lichaam van de hond en nestelen zich als volwassen worm in de grote bloedvaten rond het hart.

Er zijn verschillende producten verkrijgbaar die uw hond beschermen tegen deze exotische parasieten. Houd er wel rekening mee dat er geen enkel middel bestaat dat uw hond altijd 100% beschermt tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen. Daarom is het belangrijk om naast het dragen of toedienen van deze producten:

  • Uw hond ook dagelijks te controleren op teken en een aangehechte teek zo snel mogelijk te verwijderen.
  • Uw hond maandelijks tegen hartworm te ontwormen (en nog één keer bij thuiskomst in Nederland) als u naar een hartwormgebied reist.
  • Uw hond binnen te houden als zandvliegen actief zijn.

Let op! Soms is, zelfs binnen Europa, ook bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring, bewijs van ontworming, behandeling tegen teken of een bloedtest nodig. En houd u er ook rekening mee dat u moet voldoen aan de eisen van de landen waar u, bijvoorbeeld met de auto, doorheen reist.

Bent u benieuwd welke producten uw hond beschermen tegen exotische parasieten? Of heeft u aan de hand van deze nieuwsbrief nog vragen over het meenemen van uw hond naar het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op via 0593 – 33 12 53 of kijk op www.licg.nl naar de invoereisen per land.

Wij wensen u een hele fijne vakantie!