Dierenartsenpraktijk Westerbork

Honden – Puppyconsult

Meestal komt een pup op de leeftijd van 9 weken voor het eerst bij ons in de praktijk. De meeste pups zijn al bij de fokker door de dierenarts gecontroleerd en hebben een puppyenting gehad.

Bij de vaccinatie op 9 weken wordt een pup ook altijd door de dierenarts helemaal nagekeken en worden eventuele vragen en problemen besproken. Op 3 maanden leeftijd wordt de pup opnieuw door de dierenarts gecontroleerd en gevaccineerd. Vanaf dat moment wordt de begeleiding door onze paraveterinaire medewerkers overgenomen.

U maakt met de assistente de afspraak om maandelijks met uw pup voor een controle te komen. Op 12 maanden komt u weer bij de dierenarts als, de inmiddels bijna volwassen, hond zijn enting krijgt. Deze enting is nog onderdeel van de basisvaccinatie bij de pup.

Bij de controles door de assistente wordt de totale ontwikkeling van de pup in de gaten gehouden en is er uiteraard aandacht voor het gewicht van de hond. Elke maand wordt de hond gewogen.

Om de groei goed in de gaten te houden wordt een groeicurve bijgehouden. Vooral bij grote rassen is dit van belang. Een uitgebalanceerde voeding waarbij de pup de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt, en daarbij niet te snel groeit en te zwaar wordt, is een voorwaarde voor een goede opbouw van spieren, botten en gewrichten.

Door voeding, eetlust, eetgewoonten en allerlei andere zaken te bespreken kan de assistente achterhalen of er bijvoorbeeld een verandering in het voedingspatroon nodig is of dat er mogelijk sprake is van een aandoening, waarvoor de pup door de dierenarts gecontroleerd moet worden.

Door een regelmatige controle van de vacht, oren, nagels, gebit, etc. komen eventuele afwijkingen sneller aan het licht. Vaak zal een probleem al door een advies van de assistente opgelost kunnen worden. Als dit niet mogelijk is zal zij u doorverwijzen naar de dierenarts.

Ook aan de opvoeding en het gedrag van de pup wordt aandacht besteed en aan zaken rond het volwassen worden, de eerste loopsheid en voor en nadelen van castratie/sterilisatie. De controles door de assistentes zijn op afspraak buiten de spreekuren om, dus u hoeft geen rekening te houden met een wachttijd. De puppyconsulten zijn eveneens geheel gratis.

Uiteraard heeft u tijdens de controles ook alle gelegenheid om vragen te stellen.

We hopen u spoedig te zien op ons puppyconsultatiebureau!