Dierenartsenpraktijk Westerbork

Honden – Jeuk

Elke hond heeft wel eens jeuk en reageert daarop met krabben, likken of bijten op zijn huid. Op zich is dat normaal gedrag.

Let eens op hoe vaak wij ons wel eens ergens bewust of onbewust zitten te krabben. Pas wanneer een hond zich regelmatig (meerdere keren per dag en gedurende langere tijd) zit te krabben, likken of bijten kan er sprake zijn van abnormaal gedrag.

Wanneer een hond zich abnormaal veel krabt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Deze oorzaken kunnen zowel lichamelijk als psychisch van aard zijn. Hieronder staat een aantal oorzaken van jeuk.

Oorzaken jeuk:

Vlooien
De meest voorkomende oorzaak van jeuk bij de hond is nog altijd de vlo. Controleer uw hond regelmatig op de aanwezigheid van vlooien, u ziet dan kleine zwarte puntjes op zijn huid, vooral op de achterhand en in de liezen en rond de staartbasis. Om problemen door vlooien te voorkomen kunt u het beste de hond preventief behandelen, geschikte middelen zijn effipro, comfortis, certifect, stronghold ea, onze paraveterinairen geven u graag een passend advies.

Overgevoeligheid (allergie)
Er zijn verschillende vormen van allergie. De meest voorkomende is een vlooienallergie. De hond is allergisch voor het speeksel wat de vlo onder huid brengt als hij een bloedmaaltijd tot zich neemt. Er is recent een nieuw middel op de markt ( comfortis) in de vorm van een tablet wat de vlo razendsnel afdoodt. Het geeft een significante verbetering bij honden met vlooienallergie.

Voedselallergie is meestal een allergie tegen dierlijke eiwitten bv rundvlees, varkensvlees, melkeiwit. De enige manier om hierachter te komen is het uittesten van een speciaal dieet. Een eliminatiedieet. Het dieetvoer van Royal canin “anallergenic” is hiervoor het meest geschikt, de eiwitten in dit voer zijn door een speciaal proces zo klein gemaakt dat het lichaam ze niet meer herkent als zijnde eiwitten die een allergie kunnen opwekken.

Atopie is een allergie tegen stoffen in de omgeving. Veel voorkomende stoffen die een allergie opwekken bij de hond zijn: Huisstofmijt, pollen van grassen, kruiden en bomen, schimmels. Vaak reageert de hond op meerdere stoffen, dit kan uitgezocht worden mbv een bloedtest., waarna je de hond kan hyposensibiliseren. Dit betekent dat de stofjes waar de hond allergisch voor is worden ingespoten zodat het lichaam gaat wennen aan die stofjes en er niet meer zo heftig op zal reageren.

Oorontsteking
Een hond die veel krabt aan zijn oren of regelmatig zijn kop heen en weer schudt, kan bijvoorbeeld een grasaartje in zijn oor hebben of last hebben van oormijt of oorontsteking. U kunt dit o.a. controleren door te ruiken of er een vieze geur in zijn oor hangt. Eventueel kan zijn oor rood zijn aan de binnenkant.

Anaalklieren
Wanneer bij een hond de anaalklieren verstopt en/of ontstoken zijn, heeft hij jeuk onder zijn staart. Vaak gaan honden daar bijten of likken en soms schuiven ze met hun achterwerk over de grond. Problemen met de anaalzakken kunnen voor een hond heel pijnlijk zijn.

Stress
Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. U kunt dit vergelijken met nagelbijten bij mensen. Dit kunt u voorkómen door er voor te zorgen dat de hond op een andere manier zijn spanning kwijt kan door hem afleiding te geven. Ga bijvoorbeeld regelmatig met hem spelen of fietsen, neem hem mee naar het bos of het strand of ga naar een hondencursus.

Overige oorzaken
Dit kunnen bijvoorbeeld infecties zijn met parasieten (luizen en mijten). Ook kunnen sommige medicijnen door overgevoeligheidsreacties jeuk veroorzaken. En ten slotte zijn er nog auto-immuunziektes (bijvoorbeeld pemphigus) die jeuk kunnen veroorzaken.

Ten slotte
Er bestaan ook huidaandoeningen zónder jeuk. Vaak is daarbij alleen kaalheid (= alopecia) aanwezig. Hierbij kun je o.a. aan hormoonstoornissen denken, zoals bij ziekte van Cushing of hypothyreoïdie (= te trage schildklierwerking). De dierenarts kan meestal met bloed- of urineonderzoek vaststellen wat de oorzaak is en vervolgens kan een behandeling worden ingesteld. Ook bij sommige tumoren van de testikels kan kaalheid optreden. In al deze gevallen is de kaalheid symmetrisch, dat wil zeggen bijvoorbeeld zowel de linker als de rechter flank.

Soms is moeilijk of niet te achterhalen waarom een hond kaal wordt zonder jeuk of andere klachten. Bij sommige hondenrassen ziet men wel eens een seizoensgebonden kaalheid. Heel vaak zie je in dergelijke gevallen dat na verloop van enkele maanden de haren weer terugkomen.