Dierenartsenpraktijk Westerbork

Honden – Nieuw vaccin Ziekte van Weil

Jaarlijks vaccineren we onze honden tegen de Ziekte van Weil (Leptospirose). Maar nu blijkt dat er twee nieuwe varianten van de Ziekte van Weil voorkomen in Nederland. Helaas biedt de huidige vaccinatie hier geen bescherming tegen.

Leptospirose bacteriën kunnen ziekteverschijnselen veroorzaken bij o.a. de hond maar ook bij de mens! Besmetting vindt plaats van hond op hond via urine, maar ook via besmette grond of water. Ook kleine knaagdieren kunnen hier een rol in spelen. De leptospirose bacteriën zijn in staat om door de intacte huid en zoolkussentjes heen te dringen en kunnen op die manier een besmetting overbrengen. Het ziektebeeld kan variëren van plots overlijden met bloedingen in de slijmvliezen tot een infectie met koorts, nier en/of leverontsteking. Preventie is dus erg belangrijk!

De nieuwe entstof, Nobivac L4, beschermt wel tegen zowel de twee nieuwe, gevaarlijke varianten als de twee “oude” varianten. En biedt uw hond dus volledige bescherming.
Omdat de entstof gedeeltelijk nieuw is, is een eenmalige herhaling van de enting na vier weken noodzakelijk. Daarna is jaarlijks vaccineren weer voldoende.