Dierenartsenpraktijk Westerbork

Katten – Gebitsverzorging

4 op de 5 honden en katten ouder dan 3 jaar heeft gebitsproblemen. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen.

Naarmate uw huisdier ouder wordt, groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. Klachten variëren van slechte adem a.g.v. tandvleesontsteking tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Net zoals het voor u belangrijk is regelmatig naar de tandarts te gaan, is het belangrijk het gebit van uw huisdier dagelijks te verzorgen en regelmatig te controleren.

Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt tandplak naar tandsteen. Beiden veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op den duur kan leiden tot ernstige klachten zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan de vitale organen. Net als mensen moeten huisdieren dus hun gebit schoonhouden om gezond te blijven. Maar zelf zullen ze dat natuurlijk niet doen, daar hebben ze uw hulp voor nodig.

Gebitsproblemen voorkomt u door dagelijks de tanden te poetsen van uw hond en kat. Een van onze assistenten zal u graag uitleggen hoe u dat het beste kan doen. In onze praktijk verkopen wij ook speciale honden en kattentandpasta en tandenborstels. Mocht dat te moeilijk zijn, dan raden wij u aan uw huisdier veel te laten kauwen. Dit kan bij de hond bereikt worden door kauwstaven te geven. In de praktijk hebben wij verschillende geschikte kauwstaven op voorraad.

Ook een aangepaste voeding, Royal Canin Dental, kan helpen tandplak en tandsteen te voorkomen, met name bij de kat is dit een goed alternatief voor tandenpoetsen omdat dat bij katten vaak erg lastig is. Vet aquadent is een mondwater dat door het drinkwater kan. Het desinfecteert de mond waardoor er 50% minder tandplak wordt gevormd. Dentisept is een kleverige pasta die in de bek of op de tanden van de hond of kat wordt gesmeerd. Door tongbewegingen wordt de pasta door de hele mond verdeeld en wordt de mond ontsmet. De vorming van tandplak wordt hierdoor verminderd.

Een keer per jaar tijdens de jaarlijkse controle en vaccinatie wordt het gebit ook bekeken. Indien nodig wordt uw hond of kat terug verwacht voor een professionele gebitsreiniging.