Dierenartsenpraktijk Westerbork

Katten – Gewichtscontrole

Overgewicht is een veel voorkomend probleem bij onze huisdieren. Uit onderzoek blijkt dat ruim 50% van onze huisdieren te zwaar is.

Net als bij mensen loopt een dier met overgewicht een groter risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals:

 • Suikerziekte
 • Hartaandoeningen
 • Huidklachten
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Gewrichtsklachten

Gewichtstoename ontstaat doordat een dier meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt. Dit kan komen door te veel eten en te weinig beweging. Maar er zijn ook andere factoren die een belangrijke rol spelen.

Leeftijd
Oudere dieren zijn gewoonlijk minder actief en hebben dus minder energie nodig.

Ras
Sommige rassen hebben meer aanleg voor het krijgen van overgewicht. Bij honden zijn dit Labrador retrievers, Cocker Spaniëls, Cavelier King Charles Spaniëls, Cairn Terriërs, Bassets, Beagles en Shetland Sheepdogs. Bij katten zijn het juist dieren van gemengde afkomst, die meer aanleg hebben voor gewichtstoename dan raskatten.

Castratie/Sterilisatie
Na castratie of sterilisatie verandert de stofwisseling, waardoor dieren na deze ingreep minder energie nodig hebben.

Medische problemen
Af en toe kan de gewichtstoename verband houden met een medisch probleem bijvoorbeeld een verminderde schildklierwerking.

Het ideale gewicht?
Alle huisdieren hebben een ideaal gewicht voor hun grootte en ras. Gezien de verschillen tussen dieren onderling is het soms lastig te bepalen of een dier te zwaar is. We hebben een paar punten op een rijtje gezet waaraan u kunt herkennen of uw dier tekenen van overgewicht heeft.

 • De ribben zijn moeilijk te voelen
 • De taille die er eens was, is verdwenen
 • Moeite met lopen
 • Traag bewegen
 • Kortademigheid
 • Slecht humeur
 • Minder speels
 • Slecht uithoudingsvermogen
 • Veel slapen

Komen een of meerdere tekenen u bekend voor, dan raden wij u aan om contact op te nemen met de dierenarts of assistente. Wij kunnen samen met u bekijken of uw dier daadwerkelijk te kampen heeft met overgewicht.

Wat kunt u doen om overgewicht te voorkomen?

Voeding
Pas de soort voeding aan op de energiebehoefte van uw dier. Voor dieren die aanleg hebben voor overgewicht is een “light” voer geschikt. Oudere honden of katten kunnen het beste een speciaal senior voer krijgen, hierbij wordt rekening gehouden met een lagere energiebehoefte (wat betreft de voeding zie verder in dit artikel). Houdt u altijd aan de hoeveelheid voedsel die voorgeschreven wordt, weeg het voer af of gebruik een maatbeker zodat u ook weet hoeveel u voert.

Tussendoortjes
Geef als het mogelijk is geen tussendoortjes. Belonen kan ook door uw dier knuffels te geven en lief toe te spreken. Wanneer uw dier toch aan tussendoortjes gewend is, zijn er veel gezonde alternatieven voor het energierijke koekje. Zo kunt u bijvoorbeeld groente, fruit of een rijstwafel geven. Houdt er rekening mee dat ieder tussendoortje van de dagelijkse hoeveelheid brokken afgehaald moet worden. Menselijke snoepjes en eten van tafel is absoluut uit den boze.

Beweging
Bewegen en spelen is essentieel om overgewicht te voorkomen.

Oefeningen voor katten
Ook met een kat kunt u gaan wandelen. Hiervoor zijn er speciale kattentuigjes verkrijgbaar. Is dit niks voor uw kat, probeer dan zoveel mogelijk binnenshuis te oefenen. Moedig uw kat aan u te volgen wanneer u van de ene kamer naar de andere gaat, met name trappen op en af. Gebruik speelgoed om uw kat aan te moedigen te spelen. Voer uw kat iedere dag op verschillende plaatsen, zodat hij ernaar moet zoeken (‘jagen’).

Wat als uw dier al een overgewicht heeft?
Bij dieren die al een overgewicht hebben kan het zijn dat bovenstaande tips niet voldoende zijn. Wij helpen u graag, om uw dier op een verantwoorde en gezonde manier af te laten vallen. In samenwerking met Virbac bieden wij u een speciaal afslankprogramma aan.

Conditiebepaling
Eerste stap is het bepalen van de hoeveelheid overgewicht. We stellen vast wat het ideaal gewicht van uw dier zou moeten zijn en in hoeveel weken we dit kunnen bereiken.

Dieetvoeding
Wij adviseren om uw dier op een speciale dieetvoeding over te schakelen. Ons advies is: Virbac Weight. Dit is een volledige voeding die weinig calorieën bevat, maar veel voedingsvezels om het hongergevoel te beperken. Deze voeding bevat veel vezels en weinig calorieën, maar wel de juiste verhouding aan vitaminen en mineralen Wanneer uw hond of kat op dieet staat is het erg belangrijk om u strikt aan deze voeding te houden.

Regelmatige controle
Tijdens het afslankproces is het belangrijk om het gewicht goed in de gaten te houden. Tijdens openingsuren kunt u altijd geheel kosteloos bij ons komen wegen. Eventuele problemen kunt u met ons bespreken. Samen proberen we het afvallen voor uw dier zo gemakkelijk mogelijk te maken.