Dierenartsenpraktijk Westerbork

Gynaecologie

De dierenartsen van dierenartsenpraktijk Westerbork verzorgen de fertiliteitbegeleiding en het drachtigheidsonderzoek van merries. Heeft u vragen over uw merrie? Neem dan contact met ons op, wij geven u graag advies. Wilt u uw merrie laten insemineren of heeft uw merrie fertiliteitsproblemen, dan bent u bij ons aan het goede adres om haar drachtig te krijgen. Ook voor eventuele behandelingen of gynaecologische operaties kunt u bij ons terecht.

Fertiliteitbegeleiding en drachtigheidsonderzoek

Het fertiliteitonderzoek bestaat uit een uitwendig en inwendig onderzoek van het geslachtsapparaat. Het rectaal opvoelen en echografisch onderzoek van het geslachtsapparaat zijn onderdelen van het inwendig onderzoek en geven informatie over de kwaliteit van onder andere de baarmoeder en eierstokken. Daarnaast helpt het fertiliteitonderzoek bij het vaststellen van de dag van de cyclus van de merrie en het juiste inseminatiemoment. Na een eventuele inseminatie wordt de merrie gecontroleerd of er inderdaad een eisprong heeft plaats gevonden. Afhankelijk van de fertiliteit van de merrie en het gebruikte sperma is het aantal keren dat een merrie gescand moet worden wisselend. Verstandig is het om ons 14-16 dagen na de eisprong voor de eerste maal de drachtigheidscontrole te laten uitvoeren.

Foto1

Drachtigheid van 21 dagen. Vruchtblaasje met vruchtwater van plm 2,5 cm groot. Op de bodem ligt een vruchtje van enkele millimeters.

Foto2

Drachtigheid van plm 30 dagen. Vruchtblaasje met middenin het vruchtje.

 

 

 

 

 

 

Drachtigheid van plm 60 dagen. Op de bodem van het vruchtblaasje nu duidelijk herkenbaar een ‘veulentje’!

Drachtigheid van plm 60 dagen. Op de bodem van het vruchtblaasje nu duidelijk herkenbaar een ‘veulentje’!