Dierenartsenpraktijk Westerbork

Paarden – Mestonderzoek en ontworming

Alle paarden en pony’s hebben wormen. Een geringe besmetting leidt meestal niet tot problemen. Een ernstige besmetting kan onder andere leiden tot vermagering, een dor haarkleed, diarree, hoesten, koliek of zelfs sterfte. Om op een juiste manier met wormen om te gaan, is het belangrijk dat uw paard wel een afweer tegen wormen kan opbouwen, maar geen ernstige besmetting oploopt.

Blind ontwormen
In het verleden werd over ontwormen in Nederland vrij eenvoudig gedacht. Er werd op gezette tijden een wormspuit gegeven en af en toe gewisseld van werkzame stof. Blind ontwormen heeft verschillende consequenties: 80% van de paarden wordt overbodig blootgesteld aan ontwormingsmiddelen (waar u dus onnodig voor betaalt), omdat zij op het moment van ontwormen niet of nauwelijks wormeieren uitscheiden. Steeds meer wormen worden resistent, met als gevolg dat we in de toekomst wellicht geen weerstand meer kunnen bieden aan worminfecties.

Verstandig ontwormen
U kunt de mest van uw paard(en) en/of pony(‘s) laten onderzoeken. Door middel van een kwantitatief mestonderzoek wordt de EPG (Eieren per Gram mest) bepaald en indien uw dier een hoge eitelling heeft, wordt er ontwormd met een middel gericht tegen die wormen waarvan de eieren in de mest zijn gezien. Bij (groepen) dieren met een lage eitelling is een wormenkuur overbodig. U bestrijdt wormen dus gericht en verkleint de kans op resistentievorming. Tevens is het belangrijk dat wij als dierenartsenpraktijk op de hoogte zijn van hoe u uw paard(en) en/of pony(‘s) houdt. Daarvoor hebben wij een eenvoudige checklist vervaardigd die u kunt invullen als u langskomt op de dierenartspraktijk voor het eventueel laten onderzoeken van de mest met advies op maat of voor het ophalen van een wormenkuur.

Mestonderzoek en advies op maat
Mestonderzoek vindt plaats door de verse mest van uw paard(en) en/of pony(‘s) te verzamelen en het apart van elkaar in te leveren. De mest wordt in ons eigen laboratorium onderzocht waardoor wij u snel een gepast advies en een behandelplan kunnen geven.