Dierenartsenpraktijk Westerbork

Honden – HD en ED onderzoek

HD en ED Onderzoek

Wij beschikken over de kennis en apparatuur om officiële röntgenfoto’s te maken ter beoordeling van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED).
Deze twee aandoeningen aan het elleboog- en het heupgewricht worden veroorzaakt door erfelijke- en externe factoren. Door röntgenfoto’s te maken wordt er een indicatie gegeven over de kwaliteit van de heup- en het elleboog gewricht.

In sommige gevallen kan het zo zijn dat wanneer u met uw rashond wil fokken, er officiële röntgenfoto’s van de heupen en/of de ellebogen gemaakt moeten worden. Deze bepalingen verschillen per ras, dus neem voor de meest actuele informatie altijd contact op met de rasvereniging en/of de Raad van Beheer.
De reden dat deze officiële röntgenfoto’s gemaakt moeten worden, is omdat bij een aantal rassen er ernstige problemen aan deze gewrichten voorkomen. Deze problemen zijn voor een deel erfelijk. Vandaar dat bij bepaalde rassen eerst gekeken wordt hoe de gewrichten van de ouderdieren eruit zien, voordat u mag fokken. Niet iedere dierenarts mag officiële HD/ED foto’s maken. Een dierenarts mag dat alleen als hij of zij hiervoor bij de Raad van Beheer geregistreerd staat. Bij ons op de praktijk is een dierenarts aanwezig die bevoegd is om deze röntgenfoto’s te maken.

Voorafgaand aan het onderzoek dient de eigenaar eerst (eenmalig) een account (als fokker) aan te maken op de website van de Raad van Beheer. De uitslag wordt naar dit account gestuurd, niet meer per post. De foto wordt door de dierenarts verstuurd naar de Raad van Beheer, afd. GGW.

Het HD en ED onderzoek moet onder een lichte verdoving gebeuren omdat de spieren volledig ontspannen moeten zijn. Bovendien is het voor uw hond prettiger.

In principe kunnen alle rashonden (met een stamboom op naam van de huidige eigenaar!) onderzocht worden op Heupdysplasie vanaf de leeftijd van 12 maanden. De volgende (grote) rassen kunnen echter pas vanaf de leeftijd van 18 maanden onderzocht worden: Berghond van de Maremmen, Bullmastiff, Landseer, Mastiff, Newfoundlander, Sint Bernard, Bordeaux Dog, Duitse Dog, Leonberger, Mastino Napoletano, Pyrenese Berghond.

Bij het Elleboogdysplasie Onderzoek geldt er voor een aantal rassen dat ze aan het ‘diagnose-onderzoek’ onderworpen moeten worden, wat betekend dat er per elleboog 4 opnames, dus in totaal 8 opnames gemaakt moeten worden. Deze rassen zijn: Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennenhond, Duitse Herder, Bordeaux Dog. Voor alle andere rassen volstaat het artrose-onderzoek, (2 opnames per elleboog).

Het HD en ED onderzoek gebeurt op afspraak, u kunt hiervoor bellen op telefoonnummer: 0593-331253