Honden
De hond is de beste vriend van de mens. Daarom willen we graag dat onze trouwe viervoeter zo lang mogelijk bij ons kan blijven. Om dit te bereiken is het erg belangrijk om uw hond de (preventieve) zorg te geven die hij nodig heeft. Een belangrijke taak voor ons als dierenartsenpraktijk is de preventieve zorg. Preventieve zorg voor gezelschapsdieren wordt steeds belangrijker, net als bij de mens. Door regelmatige controles bij de dierenarts wordt niet alleen de gemiddelde levensduur van uw hond langer (doordat ziekte wordt voorkomen), maar kunnen eventuele aandoeningen ook vroegtijdig worden gediagnosticeerd en behandeld.
Onder preventieve zorg valt een jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinaties, bescherming tegen parasieten, goede voeding en extra gezondheidschecks voor oudere dieren. Een goede preventieve zorg voor uw hond, zorgt ervoor dat uw dier in een betere toestand verkeert en zich daardoor beter voelt. En willen we dat niet allemaal voor onze beste vriend?
In het menu hieronder kunt u verder lezen over preventieve zorg en andere onderwerpen met betrekking tot de zorg voor uw hond die behoren tot onze dagelijkse werkzaamheden.
Beschikbare diensten voor honden
Vaccineren
Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door een dier in te spuiten met onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Als het dier daarna in aanraking komt met de werkelijke, levende ziekteverwekker dan is het afweersysteem klaar om meteen te reageren.
Er zijn een aantal ziekten waartegen in elk geval gevaccineerd zou moeten worden. Deze ziektes zijn:
- De ziekte van Weil (Leptospirose)
- Hondenziekte (Distemper)
- Besmettelijke leverziekte (HCC)
- Parvo
Bovendien zijn er in bepaalde situaties aanvullende vaccinaties nodig. Dit is bijvoorbeeld de inenting tegen kennelhoest als uw hond in een pension moet verblijven of op een andere manier met veel andere honden in contact komt. Of de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid) als u met uw hond naar het buitenland gaat. Let op! Deze vaccinatie moet drie weken voor vertrek naar het buitenland gegeven worden en mag vanaf 12 weken leeftijd.
Vaccinatieschema
Leeftijd |
Vaccinatie |
6 weken |
Hondenziekte, Parvo |
9 weken |
Parvo, Ziekte van Weil, (Kennelhoest) |
12 weken |
Ziekte van Weil, Hondenziekte, Parvo, Besmettelijke Leverziekte (Cocktail) |
1 jaar |
Ziekte van Weil, Hondenziekte, Parvo, Besmettelijke Leverziekte (Cocktail) |
2 jaar |
Ziekte van Weil |
3 jaar |
Ziekte van Weil |
4 jaar |
Ziekte van Weil, Hondenziekte, Parvo, Besmettelijke Leverziekte (Cocktail) |
De jaren hierop krijgt uw hond één keer in de 3 jaar de cocktail en elk jaar de enting tegen de ziekte van Weil.
Parasieten
Voorkomen is beter dan genezen! Naast het genezen van allerlei ziekten is een belangrijk deel van ons werk het gezond houden van uw huisdier, oftewel de preventieve zorg. Onder de preventieve zorg valt ook de behandeling van uw dier tegen vlooien, teken en wormen.
Vlooien
Slechts 5% van de levenscyclus van de vlo speelt zich af op uw huisdier. De overige 95% speelt zich af in de omgeving. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving, bijvoorbeeld in het tapijt en tussen de plinten.
Uw huisdier lijkt zelf soms niet zoveel last te hebben van de vlooien. Toch is het belangrijk om uw dier tegen vlooien te beschermen. Vlooien kunnen ziektekiemen overbrengen op uw dier, zoals de eieren van de lintworm. Als uw dier een besmette vlo opeet, bijvoorbeeld tijdens het likken van zijn vacht, dan groeien de eitjes in de darmen uit tot een volwassen lintworm. Ook kinderen kunnen op deze manier besmet raken. Vlooien kunnen ook erg vervelend zijn voor uw dier. Een beet kan pijnlijk zijn en jeuk veroorzaken. De jeuk wordt veroorzaakt doordat de vlo tijdens de beet een beetje speeksel inspuit om te zorgen dat het bloed niet gaat stollen. Dit speeksel geeft jeuk en irritatie waardoor het dier zal gaan bijten en krabben. Sommige dieren zijn erg gevoelig voor het speeksel en dan treedt er een allergische reactie op, een vlooienallergie.
Teken
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen bloed. Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers opnemen en afgeven. Op die manier kunnen teken ziekten verspreiden, waaronder de ziekte van Lyme. Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezet, moet u hem zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein.
Wormen
Honden kunnen last hebben van wormen. Ze leven in het lichaam van de hond en nemen daar voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Daardoor zijn ze schadelijk voor de gezondheid van de hond. Bovendien zijn ze besmettelijk voor mensen. Om wormeninfecties tegen te gaan moet de hond regelmatig ontwormd worden. Wij adviseren om uw kat één keer in de drie maanden te ontwormen. Omdat de vlo een tussengastheer is van lintworm, is een goede vlooienbestrijding ook essentieel.
Wormen die bij de hond voorkomen zijn:
- Spoelwormen
- Lintwormen
- Vossenlintworm
- Haakwormen
- Zweepwormen
- Hartwormen (komen niet in Nederland voor, maar wel in Zuid-Europa).
Wij bieden ook een voordeelabonnement aan voor de preventieve zorg van uw huisdier. Lees hier meer over op onze pagina over het VetPlan.
Chippen
Een microchip is een heel klein buisje van bioglas of kunststof. In de microchip zit een registratienummer opgeslagen. Met een afleesapparaat kan dit registratienummer worden afgelezen.
Gevonden dieren kunnen zowel in Nederland als in het buitenland gecontroleerd worden op de aanwezigheid van een chip. Door de chip kan uw dier, mits de gegevens van u als houder ook geregistreerd zijn, altijd geïdentificeerd worden. Maar met chippen alleen bent u er nog niet. Uw dier kan alleen worden geïdentificeerd als het ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer moet dus gekoppeld worden aan de gegevens van uw dier en aan uw contactgegevens.
Voor alle honden geldt een identificatieplicht als u met hem/haar naar het buitenland wilt reizen of vanuit het buitenland naar Nederland wilt reizen.
Twijfelt u of uw dier is gechipt? Of vraagt u zich af of de juiste gegevens zijn geregistreerd? Kom gerust even bij ons langs. Onze assistentes kunnen, indien uw dier gechipt is, de chip aflezen en controleren of de registratie in orde is.
Puppy
Meestal komt een pup voor het eerst bij ons in de praktijk op een leeftijd van 9 weken voor de tweede puppyenting. De meeste pups zijn dan al bij de fokker door een dierenarts gecontroleerd en hebben de eerste puppyenting gehad. Met 12 weken leeftijd wordt de pup opnieuw door de dierenarts gecontroleerd en gevaccineerd. Vanaf dat moment wordt de begeleiding door onze paraveterinaire medewerkers overgenomen.
Puppyconsult
U hebt de mogelijk om maandelijks een afspraak te maken met een van onze paraveterinaire medewerkers. Tijdens deze afspraak wordt uw pup niet alleen gecontroleerd, maar heeft de pup ook de mogelijkheid om aan onze medewerkers en onze praktijk te wennen. Op deze manier blijft het voor uw hond leuk om bij de dierenartsenpraktijk te komen, zonder dat er meteen ‘vervelende’ dingen gedaan hoeven te worden.
Uw hond zal elke maand worden gewogen en er wordt een groeicurve bijgehouden. Vooral bij grote rassen is dit van belang. Een uitgebalanceerd voeding waarbij de pup de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden binnenkrijgt, en daarbij niet te snel groeit en te zwaar wordt, is een voorwaarde voor een goede opbouw van spieren, botten en gewrichten.
Door voeding, eetgewoonten, eetgewoonten en allerlei andere zaken te bespreken kan de assistente achterhalen of er bijvoorbeeld een verandering in het voedingspatroon nodig is. Tijdens het puppyconsult wordt eveneens de vacht, oren, nagels, gebit, etc. bekeken en kunnen eventuele afwijkingen vroegtijdig worden geconstateerd. Vaak zal een probleem al door een advies van de assistente opgelost kunnen worden. Als dit niet mogelijk is zult u worden doorverwezen naar de dierenarts.
Ook aan de opvoeding en het gedrag van de pup wordt aandacht besteed. Verder zullen andere zaken die betrekking hebben tot het volwassen worden van uw pup, zoals de eerste loopsheid en voor- en nadelen van castratie/sterilisatie, worden besproken.
De puppyconsulten worden op afspraak bij een van onze assistentes gedaan, buiten de spreekuren om. U hoeft dus geen rekening te houden met een wachttijd. De puppyconsulten zijn geheel gratis en worden gedaan tot uw pup de leeftijd van een jaar heeft bereikt. Uiteraard hebt u tijdens de consulten ook alle gelegenheid om vragen te stellen.
Sterilisatie & castratie
Sterilisatie teef
Er kan verwarring ontstaan tussen het steriliseren en castreren van een teef doordat medische begrippen vaak door elkaar worden gebruikt. Medisch gezien wordt onder castratie verstaan: het onvruchtbaar maken van de hond door het geheel of gedeeltelijk wegnemen van de inwendige voortplantingsorganen. Een teef wordt onvruchtbaar gemaakt door het verwijderen van in ieder geval de eierstokken. Onder sterilisatie verstaan we: het onvruchtbaar maken van de hond door het onderbinden van de eileiders van de teef of de zaadstrengen van de reu. Technisch gezien wordt dus zowel een reu als een teef gecastreerd, maar wordt het bij een teef vaak een sterilisatie genoemd.
De voordelen van het steriliseren van uw teef zijn:
- Het voorkomt een baarmoederontsteking (pyometra)
- Het verlaagt de kans op melkkliertumoren
- Schijnzwangerschap wordt voorkomen
- Niet meer loop worden/ onvruchtbaarheid
De nadelen van het steriliseren van uw teef zijn:
- De hond heeft een snellere neiging tot overgewicht
- Met name bij grotere hondenrassen een grotere kans op urine incontinentie. Dit is meestal goed te behandelen met medicatie.
- Bij sommige honden kan een vachtverandering optreden.
Wanneer een eigenaar kiest voor het steriliseren van een teef, moet er het juiste moment voor sterilisatie worden bepaald. Kleine en middelgrote honden (met een volwassen gewicht < 20kg) kunnen voor de eerste loopsheid gesteriliseerd worden. Bij grote honden (met een volwassen gewicht > 20kg) wordt er meestal voor gekozen om de hond te steriliseren na de eerste loopsheid. Het ideale moment om de teef te steriliseren is dan drie maanden na de eerste loopsheid omdat de doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder in die periode laat is. De kans op complicaties is daarom het kleinst.
Castratie reu
Bij de castratie van een reu worden de teelballen volledig verwijderd. Een reu is na de castratie dus onvruchtbaar, maar vaak wordt een castratie uitgevoerd om ongewenst gedrag tegen te gaan. In sommige gevallen is er wel sprake van een medische noodzaak om een hond te castreren. In tegenstelling tot teven, waar goede medische redenen aanwezig zijn om te steriliseren, geldt dit dus niet voor reuen. De (gedrags)problemen die een reden kunnen zijn om een reu te castreren zijn:
- Dominantie en/of agressie. Echter is castratie niet altijd de oplossing voor dominant en agressief gedrag! Om het ongewenste gedrag te veranderen moet ook consequent worden getraind met de hond.
- Overal kleine plasjes doen. Een castratie kan dit gedrag verminderen, maar soms is het gedrag al aangeleerd en blijft de reu het na de castratie doen.
- ‘Reuengedrag’, zoals het weglopen op zoek naar loopse teefjes.
Een reu kan gecastreerd worden vanaf zes maanden leeftijd.
Gebitsverzorging
Veel honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Deze problemen worden vooral veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. De klachten variëren van een slechte adem tot verlies van tanden/kiezen of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Net zoals het voor u belangrijk is om regelmatig tanden te poetsen en naar de tandarts gaan voor controle, is het belangrijk om het gebit van uw huisdier regelmatig te (laten) controleren op tandplak en tandsteen.
Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt de tandplak zich tot tandsteen. Beide veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op den duur kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk om het gebit van uw dier regelmatig te (laten) controleren en schoon te houden.
Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door uw hond veel te laten kauwen op bijvoorbeeld kauwstaven. Een andere manier om het gebit van uw hond schoon te houden is door middel van tandenpoetsen. Een van onze assistenten zal u graag uitleggen hoe u dat het beste kan doen. In onze praktijk zijn ook speciale honden- en kattentandpasta en tandenborstels te verkrijgen. Tijdens de jaarlijkse controle en vaccinatie wordt het gebit van uw huisdier bekeken. Indien nodig zal de dierenarts een afspraak maken voor een professionele gebitsreiniging.
Overgewicht
Overgewicht bij huisdieren wordt een steeds groter probleem. Uit recent onderzoek is aangetoond dat tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is. Net als bij mensen, hebben honden met overgewicht ook een grotere kans op gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen zijn onder andere:
- Slechte conditie
- Bot- en gewrichtsproblemen, zoals artrose
- Verhoogde kans op suikerziekte
- Hart- en longproblemen
- Verhoogde kans op blaasproblemen
- Verhoogd risico tijdens narcose en operatie
Een te dikke hond is het gevolg van te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Het ideale gewicht voor uw hond is afhankelijk van het ras, de grootte, activiteitenniveau en eventuele ziektes of aandoeningen. Twijfelt u of uw dier het goede gewicht heeft? Onze dierenarts en assistentes kunnen de lichaamsscore van uw hond bepalen. Indien uw dier te dik is, zal er worden bepaald hoeveel uw hond zal moeten afvallen om zich weer prettig te voelen. In sommige gevallen kunnen simpele tips al veel helpen of uw hond gewicht te laten verliezen.
Heup- en elleboogdysplasie
Heup- en/of elleboogdysplasie zijn afwijkingen die wij regelmatig aantreffen bij patiënten die bij ons op spreekuur komen. De meeste honden ondervinden hiervan ernstige hinder. Er zijn echter ook honden met meer of minder ernstige misvormingen van de heup- of ellebooggewrichten die daar geen last van lijken te hebben.
Heupdysplasie bij de hond
De heup is een kogelgewricht, wat betekent dat er een ronde bol (dijbeenkop) in een holle kom (bekkenkom) vast zit met een ligament, omhuld in een kapsel. Tijdens de draaibewegingen moet de kop goed aangesloten blijven in de kom. Indien de kom te ondiep is en er een instabiel gewricht aanwezig is, kan er een chronische ontsteking ontstaat waardoor het gewricht ‘misvormd’ wordt, dysplasie. Deze afwijkingen zijn zichtbaar op een röntgenfoto.
Doordat de heupen misvormd zijn, kan er geen normale beweging optreden in het heupgewricht. Hierdoor kan de hond de volgende klachten vertonen:
- Stram lopen, vooral bij aanvang van het lopen
- Pijnlijk en moeilijk opstaan
- Door de achterpoten zakken
- Kreupel lopen met één of beide achterpoten
- Stijve heupgewrichten: de heupgewrichten zijn niet ver naar achter te strekken.
Naast erfelijke factoren kunnen ook andere zaken een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan groeisnelheid, lichaamsgewicht, bewegingspatroon, voeding en omgevingsfactoren. Het is belangrijk dat de groeisnelheid van een jonge hond, met name van een groot ras, niet te hoog is. Zorg ervoor dat u uw pup niet overbelast. Voorkom dat uw pup trap loopt, loop niet te lange afstanden, laat hem/haar zo min mogelijk springen, speel niet te veel met een bal en gooi geen stokken (ongecontroleerde bewegingen). Het is wel goed om een jonge hond te laten zwemmen, dit is een onbelaste beweging, en wat vaker korte afstanden te lopen.
[FOTO HEUPDYSPLASIE]
Elleboogdysplasie bij de hond
Het ellebooggewricht is misschien wel het meest complexe gewricht van de hond. Een daardoor is het ook zeer gevoelig voor ontwikkelingsstoornissen. De meeste gewrichten bestaan uit twee boteinden, het ellebooggewricht bestaat echter uit drie botten. Daardoor is de kans groter dat er tijdens de groeifase van een pup problemen kunnen ontstaan aan dit gewricht. Daarnaast kan elleboogdysplasie ontstaan door een te snelle groei. De spieren kunnen de ontwikkeling van de botten en de gewrichten dan niet goed bijhouden. Het gevolg hiervan is dat de pup te weinig spierkracht heeft om zijn gewicht bijvoorbeeld tijdens een lange wandeling goed te kunnen blijven dragen. Daardoor raken de ellebooggewrichten overbelast.
Elleboogdysplasie is een verzamelnaam voor een aantal afwijkingen die aan het ellebooggewricht kunnen optreden. Wanneer de ontwikkeling van de ellebogen bij opgroeiende honden niet goed verloopt, kunnen deze gewrichten misvormd raken. Meestal ontstaat deze aandoening al op een leeftijd van 4 tot 12 maanden. Soms gaat het om een lichte afwijking die niet zo belastend is voor de hond. Maar de gewrichten kunnen ook ernstig misvormd raken. De hond heeft dan flinke pijn en gaat met één of beide voorpoten kreupel lopen.
[FOTO ELLEBOOGDYSPLASIE]
Officiële HD- en ED röntgenfoto’s
Bij ons kunt u ook terecht voor het maken van officiële röntgenfoto’s ter beoordeling van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Door röntgenfoto’s te maken wordt er een indicatie gegeven over de kwaliteit van de heup- en het ellebooggewricht. Het maken van officiële röntgenfoto’s is bijvoorbeeld belangrijk wanneer u met een rashond wil fokken. Het verschilt per ras of dit vereist is, voor de meest actuele informatie kunt u altijd contact opnemen met de rasvereniging en/of de Raad van Beheer. De reden dat er officiële röntgenfoto’s gemaakt moeten worden, is omdat er bij een aantal rassen ernstige problemen aan deze gewrichten voorkomen. Deze problemen zijn voor een deel erfelijk. Vandaar dat bij bepaalde rassen eerst gekeken wordt hoe de gewrichten van de ouderdieren eruit zien, voordat u met deze dieren mag fokken. Niet iedere dierenarts mag officiële HD en ED foto’s maken. Een dierenarts mag dat alleen als hij of zij hiervoor bij de Raad van Beheer geregistreerd staat. Onze gezelschapsdierenarts Marjolijn van Beek staat bij de Raad van Beheer geregistreerd en is dus bevoegd om officiële foto’s te maken.
Huidproblemen
De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft tal van functies, zoals bescherming tegen uitdroging en infecties, waarneming van aanraking en pijn, temperatuurregulatie en ‘verklikker’ van inwendige ziektes. De huid is dus veel meer dan een omhulsel. Het is één van de belangrijkste organen van het lichaam en de huid is onmisbaar voor het goed functioneren van de rest van de organen. Huidziektes moeten daarom altijd serieus genomen worden. Als de huid ziek is, gaan al deze functies achteruit en dit heeft zijn weerslag op het hele lichaam. Het is dus belangrijk om de huid van uw dier goed te verzorgen.
Als uw dier last heeft van huidproblemen, kan iedereen dat zien. U krijgt dan ook vaak (ongevraagd) advies. In het park, in de dierenwinkel, op de hondenschool… maar hoe goed bedoeld ook, deze adviezen leiden lang niet altijd tot verbetering. Voor een echte oplossing van het probleem is medische kennis nodig. Ga daarom altijd naar uw dierenarts als uw dier last heeft van huidproblemen. De meeste huidklachten kunnen door uw dierenarts gediagnosticeerd en behandeld worden.
Marjolijn van Beek heeft zich verder verdiept in de dermatologie door het volgen van cursussen en lezingen.
Zij beschikt over diverse testen om tot een diagnose te komen en een gerichte behandeling in te stellen. Een greep uit onze mogelijkheden:
- Diagnose en behandeling van huidschimmel
- Diagnose en behandeling van parasitaire infecties zoals demodex (jonge hondenschurft) en vachtmijt.
- Cytologie
- Huidbiopten voor weefselonderzoek
- Bloedtest om allergieën op te sporen
- Dieet adviezen en eliminatiedieet ( voor opsporen voedselallergie)
- Reinigen van oren en behandeling van oorontsteking
- Managen van bacteriële huidproblemen
- Immuuntherapie (desensibilisatie) voor atopische dermatitis
- Medicinale therapie voor atopische dermatitis ( Apoquel, Sporimune)
- Huidverzorgingsadviezen
Voeding
In onze praktijk is de Veterinary HPM dieet- & gezondheidsvoeding van Virbac te verkrijgen. Met de hoog eiwit – laag koolhydraat samenstelling heeft Virbac een voeding van hoge kwaliteit, omdat voeding een fundamenteel deel uitmaakt van de gezondheid van uw hond. De hoeveelheid zetmeel en koolhydraten is verlaagd en vervangen door een hoog gehalte aan dierlijk eiwit, om zo nauwkeurig mogelijk aan te sluiten bij de nutritionele behoefte van een carnivoor.
De juiste balans in voeding ondersteunt een goede conditie en gezondheid van uw hond. Daarnaast is elk product van Veterinary HPM aangepast aan de specifieke conditie (gesteriliseerd of intact), gevoeligheden, leeftijd en activiteit van uw huisdier. Door de voeding van uw hond aan te passen aan de conditie van uw dier, draagt u bij aan een optimale gezondheid.
Therapeutische voeding
Het therapeutische assortiment van Veterinary HPM is ontwikkeld voor honden en die lijden aan gezondheidsproblemen waarop voeding een bewezen positieve invloed heeft. In deze voedingen zijn actieve bestanddelen gebruikt, die de behandeling ondersteunen. Het combineren van diergeneesmiddelen met de therapeutische Veterinary HPM voeding leidt tot de beste resultaten doordat ze elkaars werking versterken. De volgende therapeutische voedingen zijn in onze praktijk te verkrijgen:
- HPM Allergy is speciaal ontwikkeld voor volwassen en oudere honden die een voedselallergie of –intolerantie voor bepaalde ingrediënten en/of voedingsstoffen hebben. De samenstelling van de voeding, gebaseerd op insect eiwit of gehydrolyseerd zalmeiwit, zorgt ervoor dat deze voeding goed wordt verdragen.
- HPM Dermatology Support is ontwikkeld om het risico op allergieën te beperken (onbekende ingrediënten) en om het inflammatoir- en jeukproces te helpen beperken. Deze voeding ondersteunt het herstel van de huidbarrière.
- HPM Digestive Support is een hoog verteerbare voeding die de vertering vergemakkelijkt. Deze voeding draagt ook bij tot de bescherming van de darmmucosa en de ontwikkeling van een gezonde darmflora.
- HPM Joint & Mobility is ontwikkeld om het gewrichtskraakbeen te helpen beschermen en herstellen en om de ontsteking die de pijn veroorzaakt te helpen bestrijden. Deze voeding helpt ook het gewicht te controleren, want overgewicht is een veel voorkomende oorzaak van gewrichtsproblemen.
- HPM Kidney Support helpt de voortgang van chronische nierinsufficiëntie af te remmen door een verlaging van de schadelijke stoffen voor de nieren. Deze voeding heeft een zeer hoge smakelijkheid en kan in kleine porties gegeven worden om het verlies van eetlust te compenseren.
- HPM Dissolution & Prevention is ontwikkeld om de dichtheid van de urine helpen te verlagen en de ontsteking van de onderste urinewegen helpen te verminderen. Deze voeding vermindert de kans op struvieten en oxalaten. Dissolution & prevention helpt het gewicht onder controle te houden, omdat overgewicht een beïnvloedende factor bij problemen van de urinewegen.
- HPM Weight helpt gewichtsverlies te bevorderen met behoud van de spiermassa. Om het gewichtsverliesprogramma te blijven volhouden is deze voeding voldoend verzadigend en smakelijk gemaakt. De Weight voedingen ondersteunen ook de gewrichten die lijden onder het overgewicht.