Katten

Er wordt altijd gezegd dat een kat negen levens heeft. Toch moeten we het er maar niet op gokken en zuinig zijn op hun eerste leven. Om dit te bereiken is het erg belangrijk om uw kat de (preventieve) zorg te geven die hij nodig heeft. Een belangrijke taak voor ons als dierenartsenpraktijk is de preventieve zorg. Preventieve zorg voor gezelschapsdieren wordt steeds belangrijker, net als bij de mens. Door regelmatige controles bij de dierenarts wordt niet alleen de gemiddelde levensduur van uw kat langer (doordat ziekte wordt voorkomen), maar kunnen eventuele aandoeningen ook vroegtijdig worden gediagnosticeerd en behandeld.

Onder preventieve zorg valt een jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinaties, bescherming tegen parasieten, goede voeding en extra gezondheidschecks voor oudere dieren. Een goede preventieve zorg voor uw kat, zorgt ervoor dat uw dier in een betere toestand verkeert en zich daardoor beter voelt. En willen we dat niet allemaal voor ons lieve huisdier?

In het menu hieronder kunt u verder lezen over preventieve zorg en andere onderwerpen met betrekking tot de zorg voor uw kat die behoren tot onze dagelijkse werkzaamheden.

Beschikbare diensten voor katten
Vaccineren

Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door een dier in te spuiten met onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Als het dier daarna in aanraking komt met de werkelijke, levende ziekteverwekker dan is het afweersysteem klaar om meteen te reageren.

In Nederland zijn vaccins beschikbaar voor de volgende ziektes:

 • Niesziekte
 • Kattenziekte

Vaccinatieschema

Leeftijd

Vaccinatie

9 weken

Niesziekte en kattenziekte

12 weken

Niesziekte en kattenziekte

1 jaar

Niesziekte en kattenziekte

2 jaar

Niesziekte

3 jaar

Niesziekte

4 jaar

Niesziekte en kattenziekte

De jaren hierop krijgt uw kat één keer in de 3 jaar de enting tegen niesziekte en kattenziekte en elk jaar de enting tegen niesziekte.

Parasieten

Voorkomen is beter dan genezen! Naast het genezen van allerlei ziekten is een belangrijk deel van ons werk het gezond houden van uw huisdier, oftewel de preventieve zorg. Onder de preventieve zorg valt ook de behandeling van uw dier tegen vlooien, teken en wormen.

Vlooien

Slechts 5% van de levenscyclus van de vlo speelt zich af op uw huisdier. De overige 95% speelt zich af in de omgeving. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving, bijvoorbeeld in het tapijt en tussen de plinten.

Uw huisdier lijkt zelf soms niet zoveel last te hebben van de vlooien. Toch is het belangrijk om uw dier tegen vlooien te beschermen. Vlooien kunnen ziektekiemen overbrengen op uw dier, zoals de eieren van de lintworm. Als uw dier een besmette vlo opeet, bijvoorbeeld tijdens het likken van zijn vacht, dan groeien de eitjes in de darmen uit tot een volwassen lintworm. Ook kinderen kunnen op deze manier besmet raken. Vlooien kunnen ook erg vervelend zijn voor uw dier. Een beet kan pijnlijk zijn en jeuk veroorzaken. De jeuk wordt veroorzaakt doordat de vlo tijdens de beet een beetje speeksel inspuit om te zorgen dat het bloed niet gaat stollen. Dit speeksel geeft jeuk en irritatie waardoor het dier zal gaan bijten en krabben. Sommige dieren zijn erg gevoelig voor het speeksel en dan treedt er een allergische reactie op, een vlooienallergie.

Teken

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen. Ze hechten zich vast in de huid en zuigen bloed. Tijdens het zuigen van bloed kan een teek ziekteverwekkers opnemen en afgeven. Op die manier kunnen teken ziekten verspreiden, waaronder de ziekte van Lyme. Om besmetting van uw huisdier en uzelf te voorkomen is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat de teek zich niet vastbijt. Als de teek zich al heeft vastgezet, moet u hem zo snel mogelijk verwijderen. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans dat er ziekten worden overgedragen vrij klein. 

Wormen

Katten kunnen last hebben van wormen. Ze leven in het lichaam van de katen nemen daar voedingsstoffen op die de kat zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Daardoor zijn ze schadelijk voor de gezondheid van de kat. Bovendien zijn ze besmettelijk voor mensen. Om wormeninfecties tegen te gaan moet de kat regelmatig ontwormd worden. Wij adviseren om uw kat één keer in de drie maanden te ontwormen. Omdat de vlo een tussengastheer is van lintworm, is een goede vlooienbestrijding ook essentieel.

Wormen die bij de kat voorkomen zijn:

 • Spoelwormen
 • Lintwormen
 • Vossenlintworm
 • Haakwormen
 • Zweepwormen
 • Hartwormen (komen niet in Nederland voor, maar wel in Zuid-Europa).

Wij bieden ook een voordeelabonnement aan voor de preventieve zorg van uw huisdier. Lees hier meer over op onze pagina over het VetPlan.

Chippen

Een microchip is een heel klein buisje van bioglas of kunststof. In de microchip zit een registratienummer opgeslagen. Met een afleesapparaat kan dit registratienummer worden afgelezen.

Gevonden dieren kunnen zowel in Nederland als in het buitenland gecontroleerd worden op de aanwezigheid van een chip. Door de chip kan uw dier, mits de gegevens van u als houder ook geregistreerd zijn, altijd geïdentificeerd worden. Maar met chippen alleen bent u er dus nog niet! Uw dier kan alleen worden geïdentificeerd als het ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer moet dus gekoppeld worden aan de gegevens van uw dier en aan uw contactgegevens.

Voor alle katten geldt een identificatieplicht als u met hem/haar naar het buitenland wilt reizen of vanuit het buitenland naar Nederland wilt reizen.

Twijfelt u of uw dier is gechipt? Of vraagt u zich af of de juiste gegevens zijn geregistreerd? Kom gerust even bij ons langs. Onze assistentes kunnen, indien uw dier gechipt is, de chip aflezen en controleren of de registratie in orde is.

Sterilisatie & castratie

Sterilisatie poes

Poezen kunnen onvruchtbaar worden gemaakt door de inwendige voortplantingsorganen gedeeltelijk of geheel te verwijderen. Officieel heet dit castratie, maar vaak wordt het bij een poes sterilisatie genoemd. Een sterilisatie kan worden uitgevoerd vanaf zes maanden leeftijd. 

Als u geen ongewenste nestjes van uw poes wil is het erg belangrijk om haar te laten steriliseren. Wanneer een poes gedekt wordt door een kater roept dit de eisprong op, daardoor is een poes erg vruchtbaar. Als uw poes veel buiten komt, kan ze dus makkelijk drachtig raken. Het steriliseren van een poes heeft ook een aantal medische voordelen. Het verkleint namelijk de kans op een baarmoederontsteking en melkkliertumoren.

Er is ook een poezenpil beschikbaar om krolsheid bij de kat te voorkomen. Dit is maar een tijdelijke oplossing en kan ernstige bijwerkingen hebben, zoals baarmoederontsteking, melkkliertumoren en suikerziekte. Ons advies is dus om uw poes te laten steriliseren als u zeker weet dat u geen nestje bij haar wil.

Castratie kater

Bij een castratie van een kater worden zijn teelballen verwijderd waardoor hij onvruchtbaar wordt. Door uw kater te laten castreren worden dus ongewenste nestjes voorkomen. Een gecastreerde kater raakt ook niet zo vaak in gevecht, loopt minder vaak weg van huis en heeft minder drang om het territorium af te bakenen door middel van sproeien. Het castreren van een kater kan vanaf een leeftijd van zes maanden.

Overgewicht

Overgewicht bij huisdieren wordt een steeds groter probleem. Net als bij mensen, hebben honden met overgewicht ook een grotere kans op gezondheidsproblemen. Deze gezondheidsproblemen zijn onder andere:

 • Slechte conditie
 • Bot- en gewrichtsproblemen, zoals artrose
 • Verhoogde kans op suikerziekte
 • Hart- en longproblemen
 • Verhoogde kans op blaasproblemen
 • Verhoogd risico tijdens narcose en operatie

Een te dikke kat is het gevolg van te veel eten, met name in combinatie met een gebrek aan beweging. Het ideale gewicht voor uw kat is afhankelijk van het ras, de grootte, activiteitenniveau en eventuele ziektes of aandoeningen. Twijfelt u of uw dier het goede gewicht heeft? Onze dierenarts en assistentes kunnen de lichaamsscore van uw kat bepalen. Indien uw dier te dik is, zal er worden bepaald hoeveel uw kat zal moeten afvallen om zich weer prettig te voelen. In sommige gevallen kunnen simpele tips al veel helpen of uw kat gewicht te laten verliezen.

Gebitsverzorging

Veel honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Deze problemen worden vooral veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw huisdier. De klachten variëren van een slechte adem tot verlies van tanden/kiezen of zelfs ontstekingen in belangrijke organen. Net zoals het voor u belangrijk is om regelmatig tanden te poetsen en naar de tandarts gaan voor controle, is het belangrijk om het gebit van uw huisdier regelmatig te (laten) controleren op tandplak en tandsteen.

Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Wanneer het niet verwijderd wordt, verkalkt de tandplak zich tot tandsteen. Beide veroorzaken ontstoken tandvlees, wat zich weer kan uitbreiden en op den duur kan leiden tot ernstige klachten, zoals verlies van tanden en kiezen of zelfs ontstekingen aan vitale organen. Daarom is het belangrijk om het gebit van uw dier regelmatig te (laten) controleren en schoon te houden.

U kunt het gebit van uw kat schoon houden door middel van tandenpoetsen. Een van onze assistente zal u graag uitleggen hoe u dat het beste kunt doen. In onze praktijk zijn ook speciale honden- en kattentandpasta en tandenborstels te verkrijgen. Tijdens de jaarlijkse controle en vaccinatie wordt het gebit van uw huisdier bekeken. Indien nodig zal de dierenarts een afspraak maken voor een professionele gebitsreiniging.

Voeding

In onze praktijk is de Veterinary HPM dieet- & gezondheidsvoeding van Virbac te verkrijgen. Met de hoog eiwit – laag koolhydraat samenstelling heeft Virbac een voeding van hoge kwaliteit, omdat voeding een fundamenteel deel uitmaakt van de gezondheid van uw hond. De hoeveelheid zetmeel en koolhydraten is  verlaagd en vervangen door een hoog gehalte aan dierlijk eiwit, om zo nauwkeurig mogelijk aan te sluiten bij de nutritionele behoefte van een carnivoor.

De juiste balans in voeding ondersteunt een goede conditie en gezondheid van uw hond. Daarnaast is elk product van Veterinary HPM aangepast aan de specifieke conditie (gesteriliseerd of intact), gevoeligheden, leeftijd en activiteit van uw huisdier. Door de voeding van uw hond aan te passen aan de conditie van uw dier, draagt u bij aan een optimale gezondheid.

Therapeutische voeding

Het therapeutische assortiment van Veterinary HPM is ontwikkeld voor katten die lijden aan gezondheidsproblemen waarop voeding een bewezen positieve invloed heeft. Het combineren van diergeneesmiddelen met de therapeutische Veterinary HPM voeding leidt tot de beste resultaten doordat ze elkaars werking versterken. De volgende therapeutische voedingen zijn in onze praktijk te verkrijgen:

 • HPM Allergy is speciaal ontwikkeld voor volwassen en oudere katten die een voedselallergie of –intolerantie voor bepaalde ingrediënten en/of voedingsstoffen hebben. De samenstelling, gebaseerd op insect eiwit en gezuiverd aardappelzetmeel, laat behandeling van de meeste voedselallergieën toe.
 • HPM Dermatology Support is ontwikkeld om het risico op allergieën te beperken (onbekende ingrediënten) en om het inflammatoir- en jeukproces te helpen beperken. Deze voeding ondersteunt het herstel van de huidbarrière.
 • HPM Digestive Support is een hoog verteerbare voeding die de vertering vergemakkelijkt. Deze voeding draagt ook bij tot de bescherming van de darmmucosa en de ontwikkeling van een gezonde darmflora.
 • HPM Kidney Support helpt de voortgang van chronische nierinsufficiëntie af te remmen door een verlaging van de schadelijke stoffen voor de nieren. Deze voeding heeft een zeer hoge smakelijkheid en kan in kleine porties gegeven worden om het verlies van eetlust te compenseren.
 • HPM Urology range is ontwikkeld om struvietstenen op te lossen, een vorming van struviet en oxalaatstenen te verminderen en ondersteuning te bieden bij blaasontsteking. Daarnaast helpt de serie de wateropname te verhogen om de dichtheid van de urine te verminderen.
 • HPM Weight range is ontwikkeld om gewicht te verliezen met behoud van de spiermassa. Om het gewichtsverliesprogramma te blijven volhouden is deze voeding voldoende verzadigend en smakelijk gemaakt. De serie ondersteunt ook de gewrichten die lijden onder het overgewicht. 

Facebook

DAP Westerbork
DAP Westerbork1 maand geleden
Het is vandaag niet alleen Koningsdag, maar ook Internationale Dag van de Dierenarts!
En deze toppers verdienen het dubbel en dwars om in het zonnetje gezet te worden.
Ze staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen in het jaar voor u en uw dieren klaar en doen hun uiterste best om de beste zorg te verlenen. Geen dier(soort) is te gek.🐶🐱🐰🐮🐔🦆🐴🫏🐑🦙🐐🦌

Wij (de assistentes van DAP Westerbork) zijn in ieder geval erg trots op ze! 😁