Konijnen & knaagdieren

Ook voor konijnen en knaagdieren is (preventieve) zorg erg belangrijk. Door regelmatige controles bij de dierenarts wordt niet alleen de gemiddelde levensduur van uw kat langer (doordat ziekte wordt voorkomen), maar kunnen eventuele aandoeningen ook vroegtijdig worden gediagnosticeerd en behandeld.

Onder preventieve zorg valt een jaarlijkse gezondheidscheck en vaccinaties, goede voeding en extra gezondheidschecks voor oudere dieren. Een goede preventieve zorg voor uw konijn en/of knaagdier, zorgt ervoor dat uw dier in een betere toestand verkeert en zich daardoor beter voelt.

In het menu hieronder kunt u verder lezen over preventieve zorg en andere onderwerpen met betrekking tot de zorg voor uw konijn en/of knaagdier die behoren tot onze dagelijkse werkzaamheden.

Beschikbare diensten voor konijnen en knaagdieren
Vaccineren

Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door een dier in te spuiten met onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken. Als het dier daarna in aanraking komt met de werkelijke, levende ziekteverwekker dan is het afweersysteem klaar om meteen te reageren.

De twee meest voorkomende konijnenziektes bij wilde en tamme konijnen zijn myxomatose en het viraal haemorrhagisch symdroom (VHS). Deze virussen kunnen zich erg snel verspreiden en heeft vaak een dodelijke afloop. Beide virussen kunnen onder andere worden overgebracht door muggen en andere stekende insecten, zoals steekvliegen en vlooien. U kunt uw konijn tegen beide virussen beschermen door het elk jaar te laten vaccineren. Konijnen kunnen worden gevaccineerd vanaf 5 tot 10 weken leeftijd en de vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden.

In het voorjaar van 2020 is er een nieuw konijnenvaccin op de markt gekomen. Dit vaccin beschermt uw konijn een heel jaar lang tegen myxomatose, RHD1 én RHD2. Het nieuwe vaccin heet Nobivac Myxo-RHD PLUS. Het vaccin kan gegeven worden vanaf een leeftijd van zeven weken. De vaccinatie moet elk jaar herhaald worden voor een optimale bescherming. Klik hier voor meer informatie over vaccineren en de gezondheid van uw konijn. 

Gebitsverzorging

Gebitsproblemen bij konijnen en knaagdieren komen zeer veel voor. Onder gebitsproblemen worden haken op de kiezen of olifantstanden verstaan. Dit wordt veroorzaakt door het onjuist afslijten van de tanden en/of kiezen. Het gebit blijft namelijk het hele leven doorgroeien.

Het dier kan er veel last van hebben en vaak wordt er pas naar het gebit gekeken als het dier al klachten vertoont. Veel voorkomende klachten die voorkomen bij konijnen en knaagdieren met gebitsproblemen zijn:

  • Moeite met eten en kauwen
  • Speekselen
  • Vermageren

In sommige gevallen stopt het dier helemaal met eten. In dit geval moet er snel actie worden ondernomen, omdat er snel ernstige klachten van het maagdarmstelsel op kunnen treden met zelfs dodelijke afloop. Een konijn of knaagdier dat niet eet is dus een spoedgeval! 

Wanneer een konijn of knaagdier te lange snijtanden heeft worden deze geslepen. Bij terugkerende problemen kunnen de snijtanden ook worden getrokken.

Om haken op de kiezen vast te kunnen stellen is meestal narcose nodig. Indien nodig worden de haken op de kiezen afgeknipt en bijgevijld.

Preventie myiasis (Madenziekte)

Myiasis is een veel voorkomende konijnenziekte. Het ontstaat wanneer een vlieg, ‘de groene vleesvlieg’, eitjes in de vacht van het konijn legt. De maden die uit de eitjes komen vreten zich in de huid van het konijn. Het is voor uw konijn dus erg pijnlijk en kan een dodelijke afloop hebben. Vooral als het buiten warm is, groeien de maden extra snel. Wees op warme dagen dus extra alert!

Myiasis is vooral in de beginfase erg lastig met het blote oog te zien. De maden zitten namelijk in de huid, net onder de vacht. Symptomen die het konijn kan vertonen zijn:

  • Een nat en/of vies achterwerk
  • Stinken
  • Sloom en suf zijn
  • Slecht eten en drinken
  • Er zijn maden zichtbaar
  • Er zitten groene vliegen in het konijnenhok

Als u denkt dat uw konijn maden heeft, moet het konijn direct behandeld worden door een dierenarts. Vaak is het hele achterwerk van het konijn vies en ontstoken en hangt er een nare geur rond het konijn. Het konijn zal in de meeste gevallen onder narcose worden gebracht, waarna eerst de haren zoveel mogelijk worden weggeschoren zodat de ernst van de situatie goed kan worden ingeschat. Vervolgens worden alle maden verwijderd, wordt het konijn gewassen en indien nodig wordt de huid gehecht.

Voorkomen van myiasis

Het voorkomen van myiasis is absoluut beter dan genezen! Let vooral op warme dagen goed op uw konijn en zijn/haar verblijf. Met deze tips kunt u myiasis bij uw konijn voorkomen:

  • Goede voeding. Een konijn heeft een vezelrijk dieet nodig, waaronder onbeperkt toegang tot hooi. Verkeerde voeding kan diarree veroorzaken, wat vliegen aantrekt.
  • Verschoon en controleer het hok regelmatig. Controleer de ontlasting en verwijder natte plekken in het hok.
  • Houdt uw konijn goed in de gaten. Afwijkend gedrag kan een teken zijn dat er iets mis is.
  • Controleer het achterwerk van uw konijn. Aangekoekte ontlasting, losse haren en klitten moeten direct worden weggehaald.
  • Voorkom vliegen in het hok door bijvoorbeeld een hor te plaatsen.
  • Anti-myiasis spray kan preventief gebruikt worden om madenziekte te voorkomen. Het kan op het konijn zelf en in het hok worden gesprayt. Het bestrijdt de vliegeneitjes en de larven.
Sterilisatie & castratie

Sterilisatie voedster

Een konijn kan gesteriliseerd worden vanaf een leeftijd van +/- zes maanden.

Castratie ram

Mannelijke konijnen kunnen worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 4 tot 5 maanden. De belangrijkste redenen om een ram te laten castreren zijn:

  • Ongewenste nestjes voorkomen
  • Gedragsproblemen, ongecastreerde rammetjes vechten vaker en kunnen agressief gedrag vertonen tegen hun baasjes.
  • Sproeien verminderen.

In tegenstelling tot honden en katten, moet een konijn gewoon blijven eten tot het moment dat de narcose toegediend wordt. Het is na de ingreep ook erg belangrijk dat het konijn dezelfde dag weer eet. Na de castratie kunnen konijnen nog tot wel zes weken vruchtbaar blijven. Het is dus beter om ze nog niet meteen bij een voedster in het hok te zetten die niet gesteriliseerd is.

Nagelverzorging

In de natuur slijten de nagels van een konijn door te graven en naar voedsel te zoeken. In een hok slijten de nagels meestal niet snel genoeg, waardoor de nagels te lang kunnen worden. Een konijn met te lange nagels kan zich niet meer goed bewegen. Om dit te voorkomen kunnen de nagels geknipt worden. Dit kunt u zelf eventueel doen. Het knippen van de nagels doet geen pijn, zolang er niet in ‘het leven’ wordt geknipt. Vindt u het lastig om in te schatten wanneer en tot hoever de nagels bijgeknipt moeten worden? Of heeft u even een extra paar handen nodig om het konijn goed vast te houden? Wij helpen u graag bij het regelmatig knippen van de nagels of geven u advies indien nodig.

Facebook

DAP Westerbork
DAP Westerbork2 maanden geleden
Dit hele leuke kuiken is vorige week bij ons op de praktijk gebracht. Waarschijnlijk gegrepen door een kat. Gelukkig is hij/zij weer helemaal beter. Weet iemand wie de eigenaar is?