kop

Mest, – wormonderzoek paard

Het voorjaar gaat binnenkort beginnen! Dus is het ook weer tijd om na te denken over het ontwormen van onze paarden en pony’s.

PaardenAlle paarden en pony’s hebben wormen. Een geringe besmetting leidt meestal niet tot problemen. Een ernstige  besmetting kan onder andere leiden tot vermagering, een doffe vacht, diarree, hoesten, koliek of zelfs sterfte. Om op een juiste manier met wormen om te gaan, is het belangrijk dat uw paard wel een afweer tegen wormen kan opbouwen, maar geen ernstige besmetting oploopt.

De levenscyclus van de worm speelt zich voornamelijk af in de wei. De paarden die besmet zijn met wormen scheiden met de mest wormeieren uit die na een tijdje als larve via het gras weer worden opgenomen. Door het doen van mestonderzoek met daarbij gericht ontwormen en een goed weidemanagement blijft de uitscheiding van wormeieren en de weidebesmetting laag.

Waarom mestonderzoek?

Nog steeds zijn veel mensen gewend de paarden te ontwormen volgens een ontwormingsschema. Deze manier van ontwormen geeft risico op resistentie tegen ontwormingsmiddelen. Veel beter is het om de paarden te ontwormen op basis van mestonderzoek. Alleen dan worden de paarden ontwormd die daadwerkelijk eiuitscheiding hebben en wormen bij zich dragen.

Wat ook bij kan dragen is een goed weidemanagement. Het schoon proberen te houden van het weiland door de mest te verwijderen, tussendoor maaien en laten afgrazen door herkauwers (nemen wel wormeieren op, maar worden daar niet ziek van) en regelmatig omweiden.

strong>Hoe?

Mestonderzoek vindt plaats door de verse mest van uw paard/pony te verzamelen en het apart (naam erbij vermelden) van elkaar in te leveren. De mest wordt in ons eigen laboratorium microscopisch onderzocht waardoor wij u snel een gepast advies en behandelplan kunnen geven.

De kosten van een wormonderzoek zijn €19.50 per mestonderzoek. Heeft u 4 t/m 6 onderzoeken uit te voeren dan kost het €18.50 per onderzoek. Bij 7 t/m 10 onderzoeken €17.50 per onderzoeken en bij meer dan 10 onderzoeken zijn de kosten €16.50 per onderzoek.

Wordt het advies gegevens dat u uw paard moet ontwormen dan krijgt u 25% korting op het ontwormmiddel.

Heeft u nog vragen neemt u dan contact met ons op.

Tel. 0593-331253.