Chocolade is voor ons als mensen een echte lekkernij. Vooral rondom de feestdagen wordt er extra veel chocolade gegeten: chocolade eitjes met Pasen, chocolade letters met Sinterklaas en chocolade kerstkransjes met de kerstdagen. Chocolade heeft echter een nadeel, het is giftig voor honden en katten.
Waarom is chocolade giftig?
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor kat en hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens. Theobromine behoort, net als cafeïne, tot de methylxanthines. Na het eten van chocolade worden de methylxanthines door de maag en darmen opgenomen en gaan via de bloedbaan naar de lever. In de lever worden de methylxanthines verwerkt en vervolgens worden de afvalstoffen via de urine uitgescheiden. Het uitscheiden van de afvalstoffen wordt bemoeilijkt omdat de afvalstoffen tijdens hun weg naar buiten, opnieuw in de bloedbaan worden opgenomen (vanuit de blaas en de darm).
Is alle chocolade giftig?
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Witte chocolade is echter wel erg vet en kan braken en diarree klachten geven. De algemene regel is dat hoe donkerder en meer bitter de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden. Dit komt omdat donkere chocolade meer theobromine per gram chocolade bevat. Cacaopoeder bevat nog meer theobromine per gram en is daardoor meer giftig dan bijvoorbeeld een chocoladereep. Bonbons zijn vaak gevuld en bevatten daardoor minder chocolade per gram bonbon.
Wat zijn de symptomen?
De verschijnselen van een chocolade vergiftiging worden veroorzaakt door de methylxanthines. De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. Verschijnselen zijn:
- Braken en diarree
- Meer gaan drinken en plassen
- Onrustig en opgewonden
- Spierrillingen,hartkloppingen en epileptische aanvallen
- Honden en katten kunnen helaas overlijden als gevolg van hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen.
Hoeveel chocolade moet een hond opeten voordat hij ziek wordt?
De mate van vergiftiging wordt bepaald door de gegeten hoeveelheid en soort chocolade. Daarnaast speelt het lichaamsgewicht van de hond een rol. In onderstaande tabellen kunt u lezen wanneer er sprake is van een milde of ernstige vergiftiging:
Chocolade vergiftiging bij honden. Deze tabel is een richtlijn. Het effect van chocolade kan per hond verschillen.
De giftigheid van methylxanthines is erg wisselend per hond. Voor de ene hond kan een bepaalde hoeveelheid chocolade geen kwaad, terwijl voor de andere hond deze hoeveelheid dodelijk kan zijn. Er zijn richtlijnen opgesteld die aangeven wanneer een bepaalde hoeveelheid chocolade voor een gemiddelde hond gevaarlijk is. Houd er echter rekening mee dat dit richtlijnen zijn en dat de giftigheid van chocolade per hond kan wisselen. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat honden theobromine langzaam afbreken. Een hond die iedere dag een bonbonnetje krijgt zal na een aantal dagen tot weken toch ernstige vergiftigingsverschijnselen kunnen krijgen!
Via deze link kunt u uitrekenen hoeveel chocolade te veel is voor uw hond. http://veterinaryclinic.com/chocolate/calc.html