Het is warm in Nederland! De afgelopen week zijn er verschillende dieren bij ons gekomen met symptomen van oververhitting. Omdat het einde van het warme weer nog niet in zicht is, sturen wij deze nieuwsbrief met wat aanvullende informatie en handige tips om te voorkomen dat uw huisdier oververhit raakt.
Honden
Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. De voetzooltjes zijn de enige plekken waar honden zweetklieren hebben, door deze te verkoelen raken ze ook hun warmte kwijt. Zorg er voor dat uw hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan, zelfs niet eventjes! Zorg natuurlijk altijd voor voldoende vers drinkwater.
Een aantal tips om uw hond deze warme dagen door te helpen
- Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon!
- De voetzolen van honden zijn gevoelig. Laat uw hond niet over heet asfalt of zand lopen.
- Als uw hond van zwemmen houdt, dan is dat een prima manier om af te koelen. Let op de kwaliteit van het zwemwater en pas op voor blauwalg en botulisme.
- Leg een droge handdoek in de vriezer. Deze wordt lekker koel om op te liggen en niet nat, dus ook handig voor katten!
- Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème.
- Neem honden niet mee in een fietsmand of laat ze niet naast de fiets uit!
- Pas vooral op met rassen met een korte snuit, zoals Mopshonden en Bulldoggen!
Katten
Net als honden, zweten katten ook door hun voetzooltjes. De voetzooltjes zijn helaas te klein om hun lichaam compleet te laten afkoelen. Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan.
Hierbij wat tips om uw kat deze warme dagen door te helpen
- Laat geen natvoer in een bakje urenlang buiten de koelkast staan. Dit gaat bederven en trekt bovendien vliegen aan die hun eitjes in het vlees leggen. Zorg liever dat er wat brokjes staan voor uw kat.
- Zorg ervoor dat de kat voldoende mogelijkheden heeft om water te drinken, zowel binnen als buiten. Ververs het water een aantal keren per dag.
- Net als honden kunnen katten ook verbranden. Vooral dunbehaarde delen, zoals de buik, oren en neus kunnen snel verbranden. Ook katten met een witte vacht zijn gevoelig voor verbranding.
Konijnen
Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Zorg er dus altijd voor dat uw konijnenhok niet in de zon staat! Zorg dat het hok schoon is en controleer regelmatig of uw konijn zijn vacht schoon houdt. Met dit warme weer is het risico groter dat uw konijn madenziekte oploopt. Groene vliegen leggen dan eieren in vieze haren of resten van de ontlasting die in de vacht zitten waar maden uit ontstaan.
Een aantal tips om uw konijn de warme dagen door te helpen
- Laat geen resten groenvoer in het hok achter, deze bederven in de warmte extra snel. Ververs tenminste twee keer per dag het drinkwater en zorg dat uw konijn altijd beschikking heeft tot vers hooi.
- U kunt zelf ‘koelelementen’ maken voor uw konijn door plastic flessen met water te vullen en in de vriezer te leggen. Een fles met bevroren water in het hok vinden ze vaak prettig. Als u deze bij het konijn legt, wikkel deze dan in een koude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan ‘branden’ aan de ijskoude fles.