Oud en nieuw staat weer voor de deur. Voor ons een hele gezellige tijd, echter voor een groot aantal van onze huisdieren een angstige periode. Wat kunt u doen om uw hond of kat een rustige jaarwisseling te bezorgen…

 • Houd uw huisdieren in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.
 • Neem uw hond mee naar de ruimte waarin u verblijft. Sluit de gordijnen. Zet muziek op of zet de televisie aan (niet op een zender waar vuurwerk op te zien / te horen is).
 • Houd uw hond aangelijnd en laat hem op aangepaste tijden uit.
 • Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is. Mocht hij onverhoopt weglopen of ontsnappen, dan kan hij sneller met u herenigd worden.
 • Zet konijnen, hamsters en andere dieren in hun kooi en plaats ze binnen of in een goed afgesloten stal of garage.
 • BELOON goed gedrag! Belonen doe je als de hond rustig is, geef hem iets lekkers of speel met hem om hem af te leiden. Als u kalm en rustig blijft, zal dit de hond doen denken dat er geen reden is voor paniek.

Gaat u weg? Doe de gordijnen dicht, sluit ramen en zet de radio of tv aan.

Er zijn middelen om het gedrag te beïnvloeden…

 • Alprazolam

Alprazolam is een medicijn dat de angstprikkel verlaagd. Het dier zal er niet van gaan slapen! Het beste is om op 30 december te beginnen met de medicatie omdat er dan al veel geknald wordt. Het is belangrijk het medicijn toe te dienen als het dier nog rustig is. Alprazolam moet op effect worden gedoseerd: het ene dier heeft er meer van nodig dan het andere dier. Het effect van Alprazolam moet beoordeeld worden op de mate waarin het dier nog angstig op vuurwerk reageert. Dit middel is tegenwoordig eerste keus. Vraag ernaar bij de assistente.

 • DAP Verdamper / Feliway Verdamper

DAP verdamper bevat een synthetisch analoog van het Dog Appaesing Pherome, een stof die geproduceerd wordt door de teef om haar pups gerust te stellen. Minimaal 1 week voor het vuurwerk steekt u de DAP verdamper in het stopcontact in een ruimte waar de hond zich prettig voelt. Zet een muziekje op en probeer met de hond te spelen. Voor de kat is er een Feliway verdamper, daarin zit een feromoon die een kat bij het kopjes geven afgeeft en die rustgevend is voor een kat.

 • Tranquilizers

Tranquoral of Calmivet: Dit zijn sterk kalmerende tabletten. Ze moeten ruim een uur van te voren worden toegediend. De werking kan sterk wisselen per dier. Het ene dier heeft aan een lichte dosering al genoeg om de hele nacht te slapen, terwijl een ander dier zelfs met een hoge dosering nog wat angst zal vertonen. Er moet dus met een lichte dosering worden begonnen en afhankelijk van het effect kan er nagedoseerd worden. Deze middelen niet gebruiken bij lever-, nier-, hartpatiënten en ook zijn ze niet geschikt om gedurende meerdere dagen te gebruiken. Deze middelen hebben geen werking tegen angst, ze maken het dier alleen slaperig. Omdat het geen werking heeft tegen angst kan het met Alprazolam gecombineerd worden (zie boven).

 • Sileo

Sileo wordt gebruikt ter vermindering van acute stress en angst bij honden, dat samenhangt met geluid. Er wordt een aanvangsdosis gegeven wanneer de hond de eerste tekenen van stress vertoont of wanneer u een typische stimulus waarneemt, zoals het geluid van vuurwerk of onweer. Het mag iedere 2-3 uur gegeven worden en het werkt na een kwartier. Het interval tussen de giften moet minimaal 2 uur zijn en mag maximaal 5 keer achterelkaar gegeven worden. Daarna dient er 12 uur tussentijd te worden ingelast.

Sileo is een zeer plakkerige vloeistof, welke aangebracht moet worden op het slijmvlies zover mogelijk achterin bek. Belangrijk: niet op of onder de tong, maar in slijmvliesplooi achterin wangzak.

 • MPS – TOP Shirt

MPS – TOP Shirt is inzetbaar bij angst en stress. Het shirt heeft een verstelbare elastische band die een constante druk geeft rond de borstkas. Dit heeft een kalmerend effect, zij voelen zich meer beschermd en dus prettiger. Zonder gebruik te maken van medicatie. Verkrijgbaar in verschillende maten.