Paarden
Voor de eerstelijns diergeneeskundige zorg voor en met uw paard, kunt u bij Dierenartsenpraktijk Westerbork terecht. Denk bijvoorbeeld aan: de nodige vaccinaties, wondbehandeling, fertiliteitsbegeleiding, klinische keuring en tandheelkundige zorg.
Vaccineren
Naast de jaarlijkse verplichte influenza beschikken wij over de middelen om uw paard tevens te beschermen tegen Rhino. Voor meer informatie kunt u overleggen met een van de dierenartsen.
Wondbehandeling
Wonden zijn een belangrijke reden om direct contact op te nemen. Een verse wond kan makkelijker behandeld worden dan een die ouder is, en mogelijk geïnfecteerd is geraakt.
Mestonderzoek & ontworming
Mestonderzoek & ontworming
Alle paarden en pony’s hebben wormen. Een geringe besmetting leidt meestal niet tot problemen. Een ernstige besmetting kan onder andere leiden tot vermagering, een dor haarkleed, diarree, hoesten, koliek of zelfs sterfte. Om op een juiste manier met wormen om te gaan, is het belangrijk dat uw paard wel een afweer tegen wormen kan opbouwen, maar geen ernstige besmetting oploopt.
Blind ontwormen
In het verleden werd over ontwormen in Nederland vrij eenvoudig gedacht. Er werd op gezette tijden een wormspuit gegeven en af en toe gewisseld van werkzame stof. Blind ontwormen heeft verschillende consequenties: 80% van de paarden wordt overbodig blootgesteld aan ontwormingsmiddelen (waar u dus onnodig voor betaalt), omdat zij op het moment van ontwormen niet of nauwelijks wormeieren uitscheiden. Steeds meer wormen worden resistent, met als gevolg dat we in de toekomst wellicht geen weerstand meer kunnen bieden aan worminfecties.
Verstandig ontwormen
U kunt de mest van uw paard(en) en/of pony(‘s) laten onderzoeken. Door middel van een kwantitatief mestonderzoek wordt de EPG (Eieren per Gram mest) bepaald en indien uw dier een hoge eitelling heeft, wordt er ontwormd met een middel gericht tegen die wormen waarvan de eieren in de mest zijn gezien. Bij (groepen) dieren met een lage eitelling is een wormenkuur overbodig. U bestrijdt wormen dus gericht en verkleint de kans op resistentievorming. Tevens is het belangrijk dat wij als dierenartsenpraktijk op de hoogte zijn van hoe u uw paard(en) en/of pony(‘s) houdt. Daarvoor hebben wij een eenvoudige checklist vervaardigd die u kunt invullen als u langskomt op de dierenartspraktijk voor het eventueel laten onderzoeken van de mest met advies op maat of voor het ophalen van een wormenkuur.
Mestonderzoek en advies op maat
Mestonderzoek vindt plaats door de verse mest van uw paard(en) en/of pony(‘s) te verzamelen en het apart van elkaar in te leveren. De mest wordt in ons eigen laboratorium onderzocht waardoor wij u snel een gepast advies en een behandelplan kunnen geven.
Fertiliteit
Wilt u uw merrie laten insemineren, heeft uw merrie fertiliteitsproblemen of heeft u andere vragen over uw merrie? Dan bent u bij ons aan het goede adres om haar drachtig te krijgen. De dierenartsen van Dierenartsenpraktijk Westerbork kunnen de fertiliteitsbegeleiding en het drachtigheidsonderzoek van uw merrie(‘s) verzorgen. Voor eventuele behandelingen of gynaecologische operaties kunt u ook bij ons terecht.
Fertiliteitbegeleiding en drachtigheidsonderzoek
Het fertiliteitsonderzoek bestaat uit een uitwendig en inwendig onderzoek van het geslachtsapparaat. Het rectaal opvoelen en echografisch onderzoek van het geslachtsapparaat zijn onderdelen van het inwendig onderzoek en geven informatie over de kwaliteit van onder andere de baarmoeder en de eierstokken. Daarnaast helpt het fertiliteitsonderzoek bij het vaststellen van de dag van de cyclus van de merrie en het juiste inseminatiemoment. Na een eventuele inseminatie wordt de merrie gecontroleerd of er inderdaad een eisprong heeft plaats gevonden. Afhankelijk van de fertiliteit van de merrie en de gebruikte sperma is het aantal keren dat een merrie gescand moet worden wisselend. Het is verstandig om ons 14 tot 16 dagen na de eisprong voor de eerste maal de drachtigheidscontrole te laten uitvoeren.
Drachtigheid van 21 dagen. Vruchtblaasje met vruchtwater van plm 2,5 cm groot. Op de bodem ligt een vruchtje van enkele millimeters.
Drachtigheid van +/- 30 dagen. Vruchtblaasje met middenin het vruchtje.
Drachtigheid van +/- 60 dagen. Op de bodem van het vruchtblaasje nu duidelijk herkenbaar een ‘veulentje’!
Geboorteproces
Belangrijk in een goede voorbereiding, is het van te voren inlezen wat je kunt verwachten tijdens het geboorteproces en weten wanneer je hulp moet inschakelen. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken die je goed van te voren kunt regelen waardoor je de kans op een goede afloop voor zowel merrie als veulen, vergroot.
De merrie
- Zorg ervoor dat de merrie in een zo optimaal mogelijke conditie (niet te dun, niet te dik). Start daarom op tijd met het bijvoeren van voeding speciaal gericht op de hoogdrachtige merrie en het produceren van melk.
- Zorg er daarnaast voor dat de merrie goed beschermd is middels vaccinaties, zodat zij dit ook doorkan geven aan het veulen via de biest.
- Ook belangrijk is om de merrie te laten wennen aan de omgeving waar ze veulenen gaat. Dit betekent dat de merrie de laatste 6 weken niet meer verplaatst dient te worden. Ze kan zich aanpassen aan de heersende bacterie- en virusdruk en daarnaast voorkomt het veel stress.
Bij een goede voorbereiding horen ook de juiste benodigdheden. Zorg er dan ook voor dat onderstaande in huis zijn gehaald:
- Glijmiddel
- Bandage voor de staart
- Zeep voor het wassen van handen of opvoel handschoenen
- Schone emmers
- Schone handdoeken
- Ontsmettingsmiddel voor het ontsmetten van de navel (jodiumtinctuur , chloorhexidine of betadine)
- Klysma voor het geval van meconium obstipatie.
Tevens is dit pakket verkrijgbaar op de praktijk! Bestellen kan via 0593-331253.
De geboorte van een veulen
Voortekenen
In principe redt de merrie zich alleen. Het is daarom belangrijk om het proces in alle rust te observeren. Enkel wanneer er geen vooruitgang geboekt wordt, moet hulp worden ingeschakeld.
De merrie zal in aanloop van de geboorte lichamelijk veranderen. Het uier zal vollopen, eventueel vochtophoping in de benen of oedeem onder de buik, wordt ook vaak gezien. Kort voor de naderende geboorte zal de merrie gaan ‘kegelen’; in de regel; wanneer de geboorte binnen 24 uur zal aandienen. Vervolgens zal het gedrag van de merrie gaan veranderen. Het paard wordt mogelijk onrustig, begint veel meer te bewegen in stal en vaak beginnen ze te zweten.
Contractiefases
Tijdens deze fase, welke enkele uren kunnen duren, trekt de baarmoeder zich samen waardoor het veulen in de goede houding komt te liggen. De merrie is onrustig en zal naar haar buik kijken.
Uitdrijvingsfase
De nageboorte dient 3 uur na het veulenen, eraf te zijn gekomen. Is dit niet het geval, dan noemen we dat aan de nageboorte blijven staan. Dit is zeker een reden om te bellen want het kan leiden tot baarmoederontsteking, hoefbevangenheid en zelfs bloedvergiftiging.
Hulp inschakelen? Bel 0593-331253
Checklist veulen
Op het moment dat het veulen geboren is, kun je aan de hand van een aantal punten beoordelen of het veulen goed vlug is of niet. Check onderstaande punten en beoordeel op die manier of je hulp moet inschakelen of niet.
NB: Laat het veulen en de merrie zo lang mogelijk met rust waardoor ze blijven liggen waardoor er zoveel mogelijk bloeduitwisseling plaatsvindt tussen merrie en haar veulen.
- Hoofd optillen: binnen 5 minuten
- Staan: binnen 2 uur
- Drinken: binnen 2 uur
- Plassen: binnen 6 tot 10 uur
- Mesten: eerst volgt de donkere zwarte mest (darmpek), gele mest dient binnen 24 uur geproduceerd te worden.
Gebitsbehandeling
In de paardengeneeskunde wordt steeds meer het belang erkend van een goed functionerend gebit bij het paard. Het gebit speelt een belangrijke rol bij het verkleinen van het voedsel, waardoor de spijsvertering zo optimaal mogelijk kan verlopen. Een voorwaarde voor een gezond paard. Een andere reden is dat problemen met het gebit gevolgen kunnen hebben voor de sportprestaties van uw paard.
Uit een groot onderzoek in Nederland bleek dat 90% van de paarden in meer of mindere mate een afwijkend gebit heeft. Veel problemen zijn met een gebitsbehandeling te corrigeren en grote problemen kunnen voorkomen worden.
Voor een goed onderzoek van de mondholte is een goede mondsperder en soms wat sedatie nodig.
Duidelijk een (te) lange eerste kies links en rechts een gecorrigeerde (afgevijlde) kies.
Symptomen die op gebitsproblemen zouden kunnen wijzen zijn:
– Minder goed eten
– Vermageren
– Knoeien, speekselen of proppen maken
– Terugkerende koliek
– Wonden op het wangslijmvlies of de tong
– Stank uit de neus of de mondholte
– (Eenzijdige) neusuitvloeiing
– Zwellingen aan het hoofd
– Problemen tijdens het rijden
Afwijkingen die we regelmatig tegenkomen:
– Scherpe emaille punten en haakjes op de kiezen. Vaak met slijmvlies beschadigingen. Geven soms problemen bij het rijden.
– Grote haken op de voorste of juist achterste kiezen. Het kauwen wordt daardoor (ernstig) bemoeilijkt. Ook problemen met het rijden zijn dan te verwachten.
– Het te lang aanwezig blijven van melkgebitselementen (doppen). Dit kan een scheve stand van het gebit tot gevolg hebben en overbelasting van het kaakgewricht geven.
– Beschadigde gebitselementen.
– Ruimte tussen de kiezen met voerophopingen en ontstekingen tot gevolg.
Eventuele problemen kunnen door onze dierenartsen bij u thuis kundig worden behandeld met moderne apparatuur. Jaarlijkse controle en behandeling van het gebit van uw paard kan veel van bovenstaande problemen voorkomen.
Voor uitgebreidere correcties is vaak een elektrisch aangedreven diamantvijl nodig.
Soms is een behandeling met een handrasp voldoende.
Klinische keuring
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.