Digitale röntgenapparatuur

In onze praktijk beschikken wij over digitale röntgenapparatuur. Het maken van röntgenfoto’s is één van de methodes om de binnenkant van een dier te bekijken. Er kan bijvoorbeeld worden bekeken of een bot gebroken is en bepaalde organen, zoals de longen en het hart, kunnen beoordeeld worden. Dit is maar een aantal voorbeelden waarvoor het maken van röntgenfoto’s nuttig kan zijn. In sommige gevallen kan het handig zijn dat uw dier een roesje krijgt wanneer er röntgenfoto’s gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld wanneer uw dier niet stil blijft liggen maar ook wanneer het mogelijk pijnlijk kan zijn voor uw dier.

Het grote voordeel van digitale röntgenapparatuur is dat we meteen de röntgenfoto’s kunnen bekijken en hierdoor sneller een diagnose kunnen stellen. Ook is de kwaliteit van de foto’s veel beter en kunnen er metingen worden verricht.

Echoapparatuur

Met behulp van echoapparatuur kunnen we de binnenkant van het lichaam in beeld brengen. Allerlei organen kunnen worden beoordeeld, zoals de lever, nieren, milt, darmen, blaas en andere organen die in de buik liggen. Ook het hart kan goed in beeld worden gebracht. De beelden worden gemaakt met geluidsgolven. Het maken van een echo is dus pijnloos. Om de geluidsgolven goed te geleiden worden meestal de haren met een tondeuse weggeschoren en wordt er echogel op het te beoordelen gebied aangebracht. De haren worden weggeschoren, omdat er tussen de vacht veel lucht zit, waardoor de geluidsgolven geblokkeerd worden.

Redenen om een echo te laten maken:

  • Bevestiging of uitsluiten van dracht
  • Bevestigen of uitsluiten van een baarmoederontsteking
  • Beoordelen van organen
  • Nemen van monsters, bijvoorbeeld urine uit de blaas halen.